Hari Guru yang meletihkan tetapi menyeronokkan

Selesai sudah sambutan Hari Guru peringkat sekolah hari ini.

Hari ini hari guru tetapi hari inilah dalam sejarah aku datang ke sekolah paling awal! Pukul 5.50 pagi aku sudah tercegat depan pintu pagar sekolah. Pintu pagar masih berkunci. Aku terpaksa goncang pintu pagar untuk ‘mengejutkan’ pakcik jaga sekolah….kesian pakcik…sorry ya pakcik…semua ini kerana tugas.

Sebagai AJK Kelab Guru dan Kakitangan Sekolah, akulah orang yang bertanggungjawab menguruskan hal-hal jualan dan tolong mencari duit lebih untuk kelab. Bermula minggu lepas, beberapa orang guru termasuk aku sibuk mempromosi jualan hadiah Hari Ibu dan juga Hari Guru. Banyak juga tempahan yang aku terima sehingga ke saat-saat terakhir pagi tadi. Tak menang tangan aku dibuatnya. Nasib baiklah ada beberapa orang murid tahun 6 yang rajin menolong. Tapi ada sesuatu yang buat aku tak puas hati. Ada murid yang tidak mendapat hadiah yang ditempah disebabkan masalah-masalah teknikal. Aku rasa bersalah dalam hal ini. Mungkin lain kali aku akan pastikan ia diuruskan dengan betul dan cekap  (ewah2).

Tahun ini sambutan hari guru agak kelam kabut. Maklumlah cikgu-cikgu sibuk dengan persiapan peperiksaan pada minggu depan. Pada 5/5/2013 hari itu sekolah aku menjadi tempat membuang undi untuk PRU-13. Lepas tu cikgu-cikgu sibuk menyiapkan tugasan maklum balas hasil pemantaun Jemaah Nazir. Yang menjadi fokus adalah perancangan strategik. Kami kena ubah dan olah semula menggunakan format nazir dan bukannya format IAB.

Hari Guru….meletihkan…tetapi seronok!

hari-guru-2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s